Språk

Digital kompetens

För att navigera och leva i en modern demokrati krävs idag digital kompetens. Vi som bibliotek har ett utpekat ansvar att öka den digitala kompetensen hos både vuxna och barn.

På den här sidan vägleder vi till bra och begriplig information från trovärdiga källor som hjälper dig, eller någon du känner, att öka den digitala kompetensen utifrån fyra olika perspektiv.

Bred introduktion för äldre
Är du äldre och söker efter en bred introduktion till internet eller känner du någon äldre som gör detta? Då vill vi tipsa om Internetstiftelsens handbok "Introduktion till internet för äldre". Den innehåller information om allt från sociala medier till säkerhet på internet. Läs den direkt på nätet eller som pdf.

Digital kompetens: Säkerhet och integritet

Hur blir du trygg och säker när du använder digitala tjänster? Lär dig mer om allt från e-legitimation till hur du skyddar dig mot bedrägerier på nätet.

Till området Säkerhet och integritet.

Digital kompetens: Kommunicera digitalt

Sociala medier, videosamtal, digital brevlåda, chatt – vi kommunicerar mer digitalt än någonsin idag. Men hur funkar det?

Till området Kommunicera digitalt.

Digital kompetens: Desinformation och källkritik

Att få information går både enklar och snabbare idag. Det innebär i sin tur att behovet av att värdera information ökar. Här hittar du information om källkritik och sökkritik, algoritmer, fake news och desinformation.

Till området Desinformation och källkritik.

Digital kompetens: Skapande av innehåll

Det som förut krävde avancerade datorer kan idag vem som helst skapa med en modern mobiltelefon. Den snabba utvecklingen leder dock ofta till osäkerhet och okunnighet. Hur skapar och delar man digitalt innehåll? Det är frågor som du får svar på här.

Till området Skapande av innehåll.