Lyssna på e-ljudböcker

Lyssna strömmande från dator, mobil och surfplatta

Bibliotekets e-ljudböcker är strömmande ljudböcker, vilket göra att du behöver vara uppkopplad mot internet när du lyssnar. Du kan lyssnar på böckerna i datorn, på surfplattan eller i mobilen. 

Ladda ned manualen här (pdf)

 

1. Innan du kan lyssna

Har du en pinkod för att logga in?

Du behöver en pinkod till ditt lånekort för att kunna logga in och låna. Har du ingen kan du hämta en på närmsta bibliotek, ta med legitimation. Har du redan en pinkod behöver du inte skaffa en ny, använd bara samma som tidigare.

Har du inte ett lånekort i ett värmländskt bibliotek är du välkommen att ansöka om ett, det är gratis. Klicka här för att komma till formuläret skaffa lånekort

 

För att kunna lyssna

Dator

Du behöver ha Adobe Flash Player på datorn. Det är ett tilläggsprogram till din webbläsare som ofta redan finns installerat. Har du inte programmet kan du ladda ned det från Adobes hemsida: http://get.adobe.com/se/flashplayer/. Här finns också instruktioner för hur du laddar ned.

Android

Innan du kan lyssna på en surfplatta eller mobil som är en Android så behöver du ladda ner appen Elib ljudbokspelare från Google Playbutiken.

Iphone/ipad- iOS

Boken spelas upp i en inbyggd ljudboksspelare i webbläsaren, du behöver inte någon extra programvara.   

 

 2. Dags att låna e-ljudböcker

  • Logga in med personnummer och pinkod högst upp på sidan.

  • Sök fram en ljudbok som du vill lyssna på.

  • Klicka på titeln.

  • Beroende på var du ska lyssna på e-ljudboken så klickar du på någon av följande länkar under bokens beskrivning för att låna och spela upp boken.     
  • Iphone/ipad. Klicka på länken: Lyssna i iPhone/iPad. Boken öppnas då i ett spelarfönster
  • Dator: Klicka på länken: Lyssna i dator. Boken öppnas då i ett spelarfönster.
  • Android: Klicka på länken: Lyssna i Android. Boken öppnas då i appen Elib ljudbokspelare.
    Observera att första gången du lyssnar från en Android måste appen Elib ljudbokspelare laddas ner från Google Playbutiken
  • Tips: Öppnar sig inte boken i ljudbokspelarna så testa att klicka på Mina lån, se om e-ljudboken syns där och klicka på länken till höger om utgångsdatumet.  
 

3. Lyssna

Lyssna direkt

E-ljudboken startar automatiskt när du lånar den. Vill du lyssna senare stänger du bara ned spelarfönstret.

Lyssna senare eller på en annan enhet

Logga in på www.bibliotekvarmland.se och gå till sidan Mina lån. Klicka på länken bredvid bokens utgångsdatum för att starta uppspelningen. Ljudboken startar där du slutade, om du lyssnat tidigare.

Du kan även fortsätta att lyssna på e-ljudboken i en annan enhet. Logga in på www.bibliotekvarmland.se och gå till sidan Mina lån. Klicka på den tidigare lånade e-ljudbokens titel, då kommer du till bokens beskrivning och kan längre ner på sidan välja rätt format att spela upp boken i. Om du lyssnar på boken i olika format kommer det att se ut som att du har flera lån på boken. 

 

Lånetid

Du har boken i 28 dagar. Ladda ned den igen efter att lånetiden har gått ut om du vill ha den längre. Du kan låna två nya e-böcker eller e-ljudböcker i veckan.

 

Fungerar det inte?

Just nu kan det vara problem att spela upp ljudböckerna om du har Microsoft Edge. Prova då att spela upp böckerna via en annan webbläsare, till exempel Firefox eller Chrome.