E-böcker och e-ljudböcker i mobil och surfplatta

Genom appen Biblio kan du läsa och lyssna på e-böcker och e-ljudböcker i mobilen och surfplattan. Helt gratis. Du kan låna sex böcker per kalendermånad och lånetiden är 28 dagar. Så här gör du:


1. Innan du kan låna behöver du:

 • En smarttelefon eller en surfplatta.
 • Appen Biblio (Biblio Library) som du hittar på App Store (för iPhone/iPad) och Google Play (för Android).
 • Ett lånekort eller personnummer kopplat till Bibliotek Värmland med en fyrsiffrig pinkod.

Saknar du lånekort kan du skaffa ett gratis här. Saknar du pinkod kan du hämta en på närmsta bibliotek (ta med legitimation).


2. Logga in i Biblio:

 1. Starta appen Biblio på din telefon eller surfplatta.
 2. Välj Bibliotek Värmland i rullistan med bibliotek.
 3. Fyll i ditt personnummer (ååmmddxxxx) eller lånekortsnummer och fyrsiffrig pinkod.
 4. Bocka i rutan "Jag godkänner villkoren".
 5. Tryck på Logga in.


3. Låna och läs/lyssna:

 1. Välj en bok från kategorierna eller sök efter din bok.
 2. Kontrollera att boken är i det format du önskar: e-bok (röd symbol med bok) eller e-ljudbok (blå symbol med hörlurar).
 3. Tryck på Låna när du hittat din bok.
 4. Dina lånade e-böcker/e-ljudböcker hittar du under "Mina lån" i appen. Tryck på din lånade bok för att läsa/lyssna på den.


Tänk på att...

 • Det går inte att växla format mellan e-bok och e-ljudbok. Lånar du en titel som e-bok och som e-ljudbok räknas det som två lån även om det är samma titel.
 • Du kan även låna e-böcker/e-ljudböcker direkt via denna webbplats för att sedan lyssna på dem i Biblio-appen. Böcker du lånar via webben visas automatiskt i Biblio-appen.
 • För att kunna läsa en e-bok offline behöver du bara öppna den en första gång i Biblio. För att lyssna på en e-ljudbok offline behöver du ladda ner den genom att välja "Gör tillgänglig offline" på "Mina lån"-vyn i appen.


Krånglar det?

Appen Biblio uppdateras ofta – kontrollera därför att du har den senaste versionen av appen. Kvarstår problemen, kontakta ditt bibliotek.


Om du inte kan/vill använda Biblio-appen

Du kan läsa e-böcker/e-ljudböcker i din smarta telefon eller surfplatta utan att använda Biblio-appen. De här alternativen finns:

 • Läs e-böcker i annan app på mobil/surfplatta: Följ guide för iPhone/iPad eller denna för Android.
 • Läs e-böcker på dator eller läsplatta: Följ denna guide.
 • Läs e-böcker utan app eller program på dator: Låna e-boken här på webbplatsen och gå sen till Mina lån. Klicka på "Hämta e-bok" och välj "Läs strömmande". Börja läs direkt i webbläsaren.
   
 • Lyssna på e-ljudböcker utan app: Låna e-ljudboken här på webbplatsen och gå sen till Mina lån. Klicka på "Hämta e-bok" och välj "Lyssna i datorn" om du använder dator eller Android-enhet respektive "Lyssna i Iphone/Ipad" om du använder en sådan. För att lyssna på e-ljudböcker på dator behöver du ha Adobe Flash Player installerat.

Språk