Frågor och svar om e-böcker och e-ljudböcker

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren gällande e-böcker och e-ljudböcker. Du kan också alltid vända dig till personalen på ditt bibliotek för att få hjälp. Lycka till!

Frågor och svar om e-böcker

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.

Är e-bok samma sak som e-ljudbok?

Nej. En e-bok läser du på t ex din telefon eller surfplatt medan du lyssnar på en e-ljudbok.

Hur läser jag en e-bok?

För att kunna läsa och ladda ner e-böcker behöver du ha ett lånekort och en pinkod. För att läsa i mobil eller surfplatta laddar du ner appen Biblio. För att läsa på dator måste du först installera och auktorisera en programvara som kan läsa e-böcker. Vi rekommenderar:

Vi rekommenderar starkt att du installerar ett läsprogram och auktoriserar det med ett Adobe-ID innan du laddar ner boken. Se mer instruktioner om respektive plattform under respektive rubrik.

Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format. Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade, och om du vill ladda ner dem måste de läsas med en programvara som klarar detta (se ovan).

EPUB

EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.

Många böcker i EPUB finns också tillgängliga för läsning direkt i din webbläsare, och kräver då ingen speciell programvara.

Läs mer om EPUB här.

PDF

PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.

Läs mer om PDF här.

Hur många e-böcker får jag låna?

Du kan låna 2 e-böcker/e-ljudböcker per vecka. Begränsningen beror på att Biblioteket Värmland har en avsatt budget för e-böcker och den ska räcka till så många låntagare som möjligt. Vill du låna fler e-böcker så rekommenderar vi våra länkar till fria e-böcker.  

Varför fungerar det inte?

Om det är problem att laddda ned, läsa eller lyssna på e-böcker och e-ljudböcker kan det bero på en mängd olika saker. I manualerna för respektive enhet kan du se vad det kan bero på och vad du kan göra.

I vissa fall är anledningen till att en e-bok eller e-ljudbok inte går att ladda ner och läsa eller lyssna på, att den nyligen tagits bort från vårt utbud. Orsaken är oftast prishöjningar från förlagets sida. Kontakta ditt bibliotek ifall du undrar om en särskild titel.
 

Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 kB och 1 MB stor. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större.

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje bok.

Kan jag läsa upp en e-bok med skärmläsare?

Det är lite olika. Eftersom bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade och de flesta skärmläsare fungerar genom att kopiera texten är svaret generellt nej. Det finns undantag – se gärna mer information på Adobes sida.

Frågor och svar om e-ljudböcker

Vad är en e-ljudbok?

En e-ljudbok är en ljudbok som du lyssnar på strömmande via internet. En e-ljudbok kan även laddas ner och göras tillgänglig från internet. 

Kan jag ladda ner e-ljudböcker?

Ja, du kan ladda ner e-ljudböcker och lyssna på dem offline om du använder appen Biblio. Ladda ner böcker i Biblio genom att gå till Mina lån och välj Gör tillgänglig offline under de böcker du vill ladda ner. När boken är nedladdad går den lyssna på offline. 

Hur lyssnar jag på e-ljudböcker?

Vilken enhet du använder påverkar vad du behöver för att kunna lyssna på e-ljudböcker:

Dator

Låna ljudboken här på webbplatsen och gå sen till Mina lån. Klicka på "Hämta e-bok" och välj "Lyssna i datorn". Ljudboken börjar då spelas upp.

Android och Iphone/ipad (iOS)

Ladda ned appen Biblio från Google Play eller App Store.

Använder du iOS kan du fortfarande lyssna direkt i webbläsaren Safari genom att gå via www.bibliotekvarmland.se och välja "lyssna i Iphone/Ipad" .

Använder du en Android som inte är kompatibel med Biblio kan du spela upp i webbläsaren genom att välja alternativet ”Spela i dator” här på webbplatsen.

Steg-för-stegguide hur du lyssnar på e-ljudböcker

Varför måste jag vara uppkopplad mot internet när jag lyssnar på en strömmande ljudbok?

Du måste vara uppkopplad mot internet när du lyssnar på en strömmande ljudbok därför att filerna spelas upp som ett strömmande medium direkt över nätet. 

Använder strömmande ljudböcker cookies?

Nej, strömmande ljudböcker använder inte cookies.

Kan jag lyssna på strömmande ljudböcker på min mobil/surfplatta?

Ja, du kan lyssna på så kallade strömmande e-ljudböcker. Se vår manual för e-ljudböcker.

Jag har dålig syn och behöver extra hjälp gällande ljudböcker, är det möjligt?

Ja, läs mer om ljud- och talböcker för dig med särskilda behov.

Frågor och svar om både e-böcker och e-ljudböcker

Hur kommer jag åt de e-böcker jag har lånat?

Du kan alltid se vilka böcker du lånat, hur lång lånetid du har kvar, och hämta dem på nytt via ditt konto på bibliotekets sida. Klicka på figuren högst upp på sidan och logga in med personnummer och pinkod och gå till Mina lån. Du kan ladda ner dem eller börja läsa/lyssna på dem obegränsat antal gånger under låneperioden på 28 dagar.

Hur lång är lånetiden för digitala böcker?

Lånetiden är 28 dagar från tillfället då du lånar boken. Digitala lån kan inte återlämnas i förtid. Vill du låna boken längre så laddar man ner boken en gång till efter 28 dagar.
 

Hur lämnar jag tillbaka en digital bok?

Du behöver inte lämna tillbaka boken, utan den upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut. Boken kan heller inte återlämnas innan dess, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

För e-böcker ligger filen dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv; se instruktion för respektive program hur du raderar den. OBS: Använd inte funktionen "Återlämna" el dyl. Eftersom lån inte kan återlämnas i förväg leder detta enbart till att programmet inte längre kommer att vilja öppna boken, men lånet är fortfarande registrerat hos ditt bibliotek. 

Kan jag låna om en digital bok?

Ja, du kan låna om en e-bok efter att lånetiden om 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken etc sparas i regel inte.

Notera att det ibland kan skilja någon timme mellan att lånet går ut i ditt läsprogram och att det går ut hos biblioteket. Vi rekommenderar att du inte lånar om innan lånet är utgånget på båda ställen.

Vilka böcker finns utgivna digitalt?

Sortimentet för digitala böcker innehåller både skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. I dagsläget erbjuder vi huvudsakligen svenskspråkig litteratur.

Precis som med pappersböcker är det upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format och när de släpps. De allra flesta nya svenska böcker släpps idag digitala böcker, och ett flertal projekt pågår för att digitalisera äldre titlar. Utifrån tillgängliga digitala böcker väljer vi på biblioteket sen ut vilka böcker som ska ingå i vårt utbud.

Språk